Hoe werkt het?Bij eenzijdige doofheid vervallen alle effecten van stereogeluid en blijft er slechts een iel en geknepen geluid over. Gelukkig kan de Stereo4one dit effect simuleren op één oor, maar hoe dan?

Wat is Stereo
Om dit uit te kunnen leggen is het belangrijk om te weten wat stereo nu eigenlijk is en waar het voor wordt gebruikt. In het voorbeeld van muziek is stereo het kunnen plaatsen van instrumenten op hun eigen plek in het breedtebeeld van de muziek. Zo kan bijvoorbeeld een gitaar op 70% rechts en 30% links worden geplaatst en een viool op 85% links en 15% rechts. Hierdoor ontstaat er ruimtelijkheid, maar ook klinkt het hierdoor voller en warmer! Wanneer we dus maar één kant horen, missen we een groot gedeelte en veranderd ook de klank van de muziek. En wanneer we gebruik maken van een mono signaal (Linker en rechter signaal door één luidspreker) worden alle instrumenten op eén hoop gedrukt en gaat het effect grotendeels verloren.

Single Sided Stereo
De Stereo4one hoofdtelefoon heeft 2 luidsprekers per kant. Op het horende oor wordt het originele signaal vanuit 1 speaker rechtstreeks de gehoorgang ingestuurd, de tweede speaker stuurd het signaal van het andere oor via een weerkaatsing van de gehoorschelp met een natuurlijke vertraging naar de gehoorgang. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil tussen beide signalen, waardoor de hersenen deze kan onderscheiden, zoals dit ook gebeurd wanneer beide signalen worden gescheiden door 2 verschillende oren. Hierdoor simuleren we dus het stereo effect en wordt muziek weer zoals het is bedoeld!